Aline Willen: “Uplace is een gemiste kans”

aline willen

Gemeenteraadslid Aline Willen (Groen) reageerde tijdens de voorbije gemeenteraad op de goedkeuring van de bouwplannen van Uplace op het terrein van de vroegere Abijschool. Ze noemde de plannen “een gemiste kans”.

“Er zitten mooie dingen in het project. De verbinding tussen de Oude Vest en de Dijkstraat. Het stukje Abdijtuin dat wordt opengesteld. Het plein, de mogelijkheid om opnieuw water te hebben in de winkelstraat enzovoort”, deelt Aline Willen mee.

“Welzijn niet gegarandeerd”

Aline Willen: “Hoogbouw kan een onderdeel zijn van verdichting. Maar alleen als het de omgeving niet impacteert én met de juiste voorzieningen. De leefbaarheid, het welzijn moet steeds gegarandeerd zijn. En dat is hier nu volgens ons niet het geval. In verhouding tot het aantal appartementen wordt er te weinig groen voorzien. Sommige appartementen halen de minimumoppervlakte van 60 m² niet. Het uitzicht van de gebouwen, die toch de skyline van Dendermonde zullen vormen, zijn op dit moment niet altijd even markant. Het beloofde natuurinclusief bouwen is niet echt duidelijk.”

“Visie over mobiliteit ontbreekt”

“Wat ook ontbreekt is een visie over mobiliteit en wonen in onze binnenstad. Normaal begin je met de visie en toets je daar het project aan. Nu is het omgekeerd. Er wordt wel eens gezegd ‘de parking, dat is de kip of het ei. Maar evengoed investeert het college nu in een dure kip die geen eieren kan leggen”, aldus Aline Willen.

“Door de parking worden de mogelijkheden beperkt. Het centrum autoluw maken, dat zal sowieso niet meer lukken nu er op de Oude Vest een ondergrondse parking komt. Nochtans staat parking Mechelse Poort leeg en wordt die ook naar voren geschoven als eerste publieke parking. Moet er dan nog wel meer dan 3 miljoen geïnvesteerd worden in een ondergrondse parking? We vrezen bovendien dat het bijkomend aantal auto’s ook een impact zal hebben op de leefbaarheid van het deel van de Oude Vest tussen de parking en de Mechelse Poort.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest