Dieter Mannaert: “Bloemencorso gaat onder voorbehoud door”

bloemencorso

Dieter Mannaert, voorzitter van het Bloemencorso in Sint-Gillis, liet deze week weten dat de 70ste editie van het Bloemencorso onder voorbehoud doorgaat.

“Op de eerste zondag van september gaat al 69 jaar lang de Bloemencorso door de straten van Sint-Gillis. Elk jaar wordt de stoet fleuriger en elk jaar tellen we meer en meer bezoekers. De druk om ook dit jaar de 70ste corso te organiseren is dan ook zeer groot”, aldus Dieter Mannaert.

“Het comité heeft dit weekend vergaderd om de situatie te analyseren. Voorafgaand hebben we verschillende gesprekken gehad met de middenstandsvereniging, de horeca, de wagenbouwers en de veiligheidscel van de stad. Maar het gevoel is dubbel”, deelt voorzitter Dieter Mannaert mee. “De veiligheidsraad staat massa-evenementen toe vanaf 1 september 2020, weliswaar onder voorbehoud. Wij starten met de organisatie van de 70ste corso onder voorbehoud. De corso gaat veilig door, of hij gaat niet door”.

“We hebben heus wel genoeg gezond verstand om te beseffen dat deze corso geen corso als een andere zal zijn. We zullen ons houden aan de maatregelen en zullen zelf intensief en vakkundig omgaan met de afstandsregels, mondmaskers, enzovoort.”

Bloemencorso inventiever en creatiever

Dieter Mannaert: “Je moet weten dat we nog drie maanden verwijderd zijn van 6 september 2020 en in deze periode is dat een eeuwigheid voor ons publiek, maar niet voor onze wagenbouwers en ons comité dat moet plannen en vooruitzien. Dus hebben we besloten dat we slim maar enthousiast de uitdaging aangaan. We starten met de bouw van de wagens.”

“De wagens zullen sowieso minder groot zijn en onze mensen zullen inventiever en creatiever moeten zijn. Tussen de wagenbouwers en het comité is er ook reeds beslist dat er dit jaar sowieso geen competitie is. Er komt dus geen jury, geen rangschikking. We maken dit jaar, nu nog meer dan de andere jaren, een corso voor het volk. Niet voor de wedstrijd. Dat de corso zal uitrijden, is een overwinning op zich.”

Geen Bloemencorso in Blankenberge

“De jaarlijkse Bloemencorso eind augustus in Blankenberge werd reeds afgelast, maar dat is een ander verhaal. In Blankenberge is de corso de publiekstrekker bij uitstek en is de corso het afsluitfeest van een toeristisch seizoen. In Sint-Gillis-bij-Dendermonde is de corso eerder een feest voor verenigingen en families die samen komen. Het is een bijeenkomst van vele buren in één grote Sint-Gillisse bubbel”, aldus Dieter Mannaert.

“De corso is ook een langgerekte stoet die uitsluitend in open lucht doorgaat over een parcours van 5 kilometer en dat over een periode van vier uur. Dat maakt dat je beide niet kan vergelijken. Wat we gaan doen met de gerelateerde evenementen zoals de rommelmarkt, animatie, apotheose, tribune, VIP enzovoort is nog onduidelijk, daar hebben we nog voldoende tijd voor.”

“De corsogroepen gaan dus vanaf dit weekend aan de slag en hopen Sint-Gillis op 6 september in de bloemetjes te kunnen zetten.”

“Het comité staat voor een enorme uitdaging om in de gegeven omstandigheden de corso financieel, organisatorisch en veilig voor te bereiden. Belangrijk voor ons is echter de boodschap van hoop en verbondenheid naar alle mensen van Sint-Gillis en omgeving. Een getuigenis dat wij aan de jeugd en alle mensen, na zoveel leed, willen tonen dat er nog een toekomst is voor waardevolle projecten om blijvend te genieten van zoveel schoonheid en enthousiasme waar mensen ‘samen zijn’.”

Dieter Mannaert: “Wij zetten ons gereed voor het 70ste corso. Mogen we niet, dan mogen we niet. Mogen we wel, dan willen we klaar staan.”

(foto: Bloemencorso.be)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest