Nieuwe brug over Oude Dender wordt Zwijvekebrug

nieuwe brug over oude dender

De nieuwe brug over de Oude Dender heet voortaan de Zwijvekebrug. Het Dendermondse schepencollege bevestigde vorige week de nieuwe naam na een ruime bevraging bij de Dendermondenaars. De Zwijvekebrug maakt deel uit van de toegangsweg naar de nieuw te bouwen gevangenis.

“Met de naam ‘Zwijvekebrug’ wordt verwezen naar een meer dan 2.000 jaar oude plaatsnaam ‘Zwijvekekouter’. Daar starten binnenkort de werken voor de nieuwe gevangenis. Dit is een van de oudste plaatsen van bewoning op het Dendermondse grondgebied”, aldus burgemeester en historicus Piet Buyse (CD&V).

“De plaatsnaam Zwijveke verwijst naar het begin van de germanisering van onze streken in de tweede eeuw voor Christus, waarbij oudere Belgische namen evolueerden naar huidige plaatsnamen, al dan niet voorzien van het Gallo-Romeinse suffix -acum.”

“Voor de plaatsnaam Zwijveke (Sueueka 1223, Suiveke 1237) zijn er twee toponymische verklaringen. De naam is ofwel afgeleid van Suaebius, de volksnaam van de Suebi of Zwaven. De inval in Oost-Gallië van de Sueven en andere stammen afkomstig uit het Elbegebied vormde voor Julius Caesar het gedroomde voorwendsel om tussenbeide te komen en dan maar ineens Gallië zelf te veroveren. Ofwel is het afgeleid van Swabiaco – Swebhiacum, van de Germaanse voornaam Swibo.”

Vlaamse Waterweg, de bouwheer van de brug, heeft zich al akkoord verklaard met de nieuwe naamgeving.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest