Dit jaar geen Vemmekensspoeling in Sint-Gillis

vemmekesspoeling-20200503

Omwille van de coronacrisis zal er deze zomer geen Vemmekensspoeling zijn in Sint-Gillis. De raad van bestuur hakte de knoop door omdat het risico voor bezoekers én medewerkers te groot zou zijn.

Vemmekensspoeling, de halfoogstfeesten waarvoor elk jaar duizenden mensen naar Sint-Gillis afzakken, zal dit jaar niet doorgaan. De reden is niet ver te zoeken: de coronacrisis. “Dit is een beslissing die we eigenlijk niet wilden nemen. Maar we moesten toegeven dat er geen andere keuze was”, zegt voorzitter Erwin Jacobs van de organiserende vzw Jeugd Zonder Dak.

“Zelfs als het zou mogen, dan nog willen we niet dat onze bezoekers een risico lopen. Op een evenement als dit kan je onmogelijk vragen aan bezoekers om anderhalve meter afstand te houden. En mondmaskers op een zomers feest waar het toch ook draait om samen een pint te drinken of een pannenkoek te eten, dat gaat uiteraard ook niet. We trekken mensen van alle leeftijden aan. Ook onze eigen medewerkers gaan van piepjong tot ruim 80, wat het risico alleen maar groter maakt. En dus is – unaniem – beslist door de raad van bestuur om een jaar over te slaan. Deze zomer blijft Reus Polliet in zijn kot.”

“Emotionele en financiële klap”

Voor Jeugd Zonder Dak, de vzw die zorgt voor lokalen voor KSA Sint-Arnout en Chiro Kreale, is dit een zware klap, emotioneel, want de halfoogstfeesten zijn een hoogtepunt voor al wie bij de vzw is betrokken, maar zeker ook financieel. Erwin Jacobs: “Gelukkig hebben onze financiële verantwoordelijken steeds erg verstandig omgegaan met onze middelen, waardoor er geen onmiddellijk probleem is voor de jeugdbewegingen. We hebben voldoende in kas om de vaste kosten – verzekeringen, water, gas, elektriciteit en dagelijks onderhoud – het komende jaar te blijven dragen. Maar investeren in verbetering en grotere onderhoudswerken, zoals we ook elk jaar doen, zal veel moeilijker zijn. Nochtans is dat geen overbodige luxe.”

Hij vervolgt: “Deze periode is eigenlijk moeilijker voor onze jeugdbewegingen dan voor ons: niet alleen kunnen ze al maanden geen activiteiten organiseren voor hun vele leden en is er op dit moment nog onzekerheid over de zomerkampen, ook zij kunnen geen activiteiten organiseren om hun kas te spijzen. Als vzw zullen we er alles aan doen om hen te blijven ondersteunen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest